Uitgelicht

Informatie over Projecten en Organisaties

U vindt hier informatie over:   
• OPEN KERK in Grootebroek
• Straatpastor: Er op uit!
• Samen tafelen 
• Hulpverlening Westfriese Kerken
• Warm onthaal
• De zondagse lunch met de straatpastor
• Inloop mogelijkheden in (dorps)kerken. 

In de Oude Kerk in Grootebroek proberen we, naar het voorbeeld van Hoorn, Andijk en Hoogwoud onze kerk op gezette tijden te openen voor mensen die op zoek zijn naar een beetje gezelligheid, een luisteren oor, een goed goed gesprek of een momentje van bezinning. Er is altijd koffie en thee. We begonnen
met een bescheiden pilot: een woensdagmorgen in de maand. Wat gebeurde er al die allereerste keer?

Even na 10:00 uur verscheen een Ukraïnse vluchtelinge (Katja) die regelmatig bij ons in de kerk zit. Na een kopje koffie en even praten ging ik met haar mee de kerk in om een kaarsje aan te steken. Ze wilde graag dat ik naast haar stond en sprak een Ukraïns gebed uit. Dit was best emotioneel.
Toen ze klaar was stond Annemarie (de andere gastvrouw) met een dame achter in de kerk. Dit bleek ook een Ukraïnse (Lesya) te zijn. Zij sprak erg goed Engels en vroeg ons of we het erg vonden als zij met elkaar in het Oekraïens met elkaar praatten. Natuurlijk niet.
De dames hadden erg goed contact. Onze predikant, Nico van Rijswijk, liep ook binnen. Na een poosje was hij ook met de dames aan het praten, evenals een andere kerkgangster die binnenliep. Tegen 12 uur gingen beide dames nog even samen de kerk in om een kaarsje aan te steken.Het was een bijzonder waardevolle ochtend.
De volgende zondag, vertelde Katja me hoe fijn ze het vond Lesya ontmoet te hebben. Ze hadden al een paar keer contact met elkaar gehad.

Tinie Boender, ouderling.

bijdebakfiets

De straatpastor in Hoorn en de medewerkers van Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken(HWK) werken nauw samen. Ze werken ook alle drie voor heel West-Friesland, want de meest dak- en thuislozen in de regio trekken naar Hoorn. Hoorn is centrum-gemeente voor veel zaken die heel West-friesland betreffen, waaronder de opvang voor dak- en thuislozen.

In Coronatijd zijn veel mensen nog meer alleen komen te staan, dan voor die tijd. Lianne en Urmie zoeken hen op. Vanaf 11 mei zijn ze elke woensdag, tussen 11:00 en 12.30, te vinden op het Betje Wolffplein in de Kersenboogerd. Ook dit is een pilot, naar het voorbeeld van vele andere plaatsen in ons land.

 

 

Als je er ook met de bakfiets op uit wilt in jouw woonplaats?, dan kun je daarvoor subsidie aanvragen bij: Mw. Jacqueline Schilling van Netwerk-DAK. Het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De stichting Staatpastoraat ‎kreeg €1500,- voor de bakfiets en 900 euro voor een vrijwilligersvergoeding. Warm aanbevolen. Wij maakten er een speciaal project(je) voor de interim-straatpastor van.

Hulpverlening vanuit de West-friese Kerken schenkt hulp in crisissituaties en heeft besloten dat ook “altijd maar alleen moeten eten” daar ook onder valt.

Ook echtparen met een klein netwerk zijn welkom.

Onze koks, maken geheel belangeloos om de twee weken een driegangendiner klaar, dat door twee andere vrijwliigers wordt uitgeserveerd.

Drie koks, Arienne Brinkman, Henri Redan en Julia Lewis hebben ieder hun specialiteiten.
Henri geeft doorgaans een Surinaamse twist aan het menu, Julia een Britse en Arienne is van alle markten thuis.

We organiseren die maaltijden in “Praethys ‘t Slot.” Van Beijerenstraat 89 in Hoorn.

de prijs van de maaltijd is € 8,-. drankjes worden apart afgerekend.
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De aanmelding is definitief na betaling op NL07RABO0371617405 o.v.v Samen Tafelen + datum Zou je zoiets ook wel in je eigen plaats willen organiseren. Ton Heijboer helpt je namens HWK graag op weg.

Ton Heijboer

0229-238450 of 06-261 361 60

mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Twee kanjers, die het hart vormen van Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken (HWK).

 

Stel, je bent een alleenstaande ouder en houdt aan het eind van je geld altijd een stukje maand over. Je bent dakloos, of vastgelopen in de doolhof tussen het kastje en de muur. Je zoekt gewoon iemand aan wie je eindelijk eens je hele verhaal eens kunt vertellen. Hoe je probleem er ook uitziet… BEL: 0229-271684, voor intakegesprek.

HWK is al meer dan 40 jaar actief in West-Friesland.
Ook in onze regio zijn er minder kerkgangers. Toch gaat het kerkenwerk door. Omzien naar mensen, zonder aanzien des persoons en zonder oordeel, is een kerntaak van elke geloofsgemeenschap. Dus: Als je ergens mee zit. Bel dan met Wendy of Ilse, de hulpverleners van HWK. Ze helpen je graag verder, ook als je
zelf niet gelovig bent.

HWK wordt gedragen door (bijna) alle protestantse gemeenten, katholieke parochies en een evangelische gemeente in West-Friesland.

Maaltijdproject Warm Onthaal is ontstaan tijdens de coronacrisis in mei 2020. In die tijd werd duidelijk hoe groot de financiële, emotionele en sociale impact was van een lockdown.
Bij Warm Onthaal kunnen mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken of die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, wekelijks een gezonde maaltijd halen. Het project is een samenwerking tussen Stichting Straatpastoraat Hoorn, Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken (HWK) en de Protestantse Gemeente Hoorn-Zwaag-Blokker (PG- HZB).

Bij Warm Onthaal halen onze gasten wekelijks een lekkere en gezonde maaltijd op, die verzorgd wordt door Vlasman Catering uit Hoorn. Thuis kan de maaltijd worden opgewarmd in de oven of magnetron. Indien dit niet mogelijk is of als mensen geen (t)huis hebben, kan de maaltijd ter plekke worden genuttigd of worden thuisgebracht. Vanuit de kerken zijn er vrijwilligers aanwezig die de maaltijden uitdelen of thuisbrengen, en ook de straatpastor en een hulpverleenster van de HWK zijn aanwezig voor gesprek.

Warm Onthaal is bedoeld voor iedereen uit Hoorn die een steuntje in de rug nodig heeft, bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met schuldenproblematiek, dak- of thuisloosheid, psychische problemen of een slechte gezondheid. De hulp is zo kort als mogelijk (acute crisis, overbrugging tot uitkering of voedselbank) en zo lang als nodig (dakloosheid, schuldenproblematiek of anders). Mensen worden aangemeld door een hulpverleningsinstantie die de situatie kent en kan inschatten of en hoe lang de hulp nodig is.

Heb je geen contact met een hulpverlener? Bel dan met HWK 0229-271684, voor een intake gesprek.

In Hoorn werkt een straatpastor. Zij besteedt tijd en aandacht aan mensen die bekend zijn met hele leven op straat. Gewoon omdat ieder mens waardevol is. Je ontmoet er mensen die, net als jij, weten wat het betekent om dak- of thuisloos  te zijn (geweest). Er is ook altijd gelegenheid om een kaarsje aan te steken.
Wil je mee-eten, bel haar even en je hoort waar je terecht kunt.


Onze straatpastor heet: Lianne Cluistra.
Je kunt haar vinden op maandagmorgen van 10:00 -12:00 bij Open Kerk in het Kerkelijk Centrum Het Octaaf J.D. Pollstraat 1, 1623 LM Hoorn.
Haar werkdagen zijn maandag, woensdag en donderdag.
Je kunt haar altrijd bellen op telefoonnummer:  06- 23 35 39 18
Ze is ook per email bereikbaar : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Kijk voor een nadere kennismaking op www.straatpastoraat-hoorn.nl

Inloop voor iedereen, die anderen ontmoeten wil voor een praatje of een goed gesprek. De koffie is klaar!

 

Andijk  in De Kapel - elke woensdag (Pastor aanwezig)

Tijd: 10:00 - 12:00, Locatie Middenweg 48, Andijk.

 

Blokker in de dorpskerk - elke zaterdag en zondag.

Tijd: 14:00 - 16:00, Locatie Westerblokker 105 te Blokker.

 

Grootebroek in de oude Kerk - elke woensdag.

Tijd: 10:00 - 12:00, Locatie Zesstedenweg 189 te Grootebroek

 

Hoogwoud  in de Protestantse Kerk - elke woensdag.

Tijd: 10:00 - 12:00, Locatie Radboudstraat 1 te Hoogwoud

 

Hoorn in Het oktaaf  - elke werkdag

Open kerk, inloop + mogelijkheid voor contact met de hulpverlening.

Tijd: 10:00 - 12:00, Locatie J.D. Pollstraat 1 te Hoorn.

 

Zwaag in de dorpskerk - elke eerste dinsdag v.d. maand.

Tijd:  10.30 - 12.00, Locatie Kerkenlaan 8  Zwaag.